Turboliquidaties (Live webinar)

Turboliquidaties (Live webinar)

Datum cursus: Maandag 9 december 2024
Doelgroep: Advocaten en overige academici

Docent: Mr. S. (Samantha) Renssen

Samantha Renssen is universitair docent Ondernemings- en Insolventierecht aan Maastricht University. Daar verdedigde zij in 2015 met succes haar proefschrift over de turboliquidatie van de BV. Sindsdien focust haar onderzoek zich op turboliquidaties en herstructureringen. Samantha werkt bovendien bij LexQuire als In-house legal research associate. Daarnaast is ze gastdocent aan de China EU School of Law (Beijing) en aan het FHR Insitute for Higher Education (Paramaribo). Samantha is redactielid van het Tijdschrift voor Vennootschapsrecht, Rechtspersonenrecht en Ondernemingsbestuur, HERO en INS Updates.

Cursusbeschrijving:
In Nederland wordt het merendeel van de BV’s ontbonden via turboliquidatie. Met het nemen van het ontbindingsbesluit verdwijnt de BV, zonder een daaropvolgende vereffeningsprocedure. De turboliquidatie lijkt in de afgelopen jaren een geschikte tool voor fraudeurs te zijn geworden, doordat de heersende opvatting is dat turboliquideren is toegestaan wanneer er nog schulden bestaan. Ook de positie van de schuldeisers zag er betreurend uit; zij hadden geen toegang tot de administratie van een verdwenen BV. Met de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie, in werking getreden per 15 november 2023, probeert de minister hier verandering in te brengen. Voor het bestuur van een turbogeliquideerde BV bestaat thans een deponeringsplicht en een bekendmakingsplicht. Bovendien is er een nieuw civielrechtelijk bestuursverbod geïntroduceerd. Hoewel met deze wet de eerste stappen naar een betere positie voor schuldeisers lijken te worden gezet, is het in zijn huidige vorm wat mij betreft slechts een doekje voor het bloeden.

Tijdens deze cursus wordt aandacht geschonken aan het fenomeen turboliquidatie, de voor- en nadelen van deze ontbindingswijze, de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie en de mogelijke gevolgen hiervan voor de rechtspraktijk en de knelpunten rondom turboliquidaties.

Cursus: Maandag 9 december 2024
Locatie: Online
nvt
nvt
Parkeren: nvt
Tijdstip: 13.30 uur – 16.45 uur
PO punten: 3
Prijs: €219,-

CURSUSSEN

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact*Voor de cursussen die bestemd zijn voor notarissen, gerechtsdeurwaarders en mediators wordt accreditatie aangevraagd bij het KNB, KBvG en de Mediatorsfederatie.